Det finns väl ändå inget vackrare än en samling krukor i olika former, färger och storlekar som samsas tillsammans i en grupp, visar upp sig med vårblommande lökar och knölar, sommarblommor och örter. Visst? När jag gick min trädgårdsutbildning på Öland var en av uppgifterna att ansvara för att krukutställningen alltid var uppdaterad vid respektive årstid. På våren tittade vårlökarna upp och förförde oss med sin färg, form och löftet om varmare dagar. På försommaren sattes det ner egenodlade sommarblommor i krukorna. Och när hösten kommit och blomningen gjort sitt så kunde man plantera dit hösttåliga växter. Hela växtsäsongen stod de där och bidrog med årstidens representation och skönhet. Visst blir det lite passning med vattning och så under torra dagar, men ack så värt. Dessutom slipper man momentet med ogräsrensning. Har du också lust att ordna med en krukplantering inför sommaren? Då är det dags att sätta igång nu! Vissa sorters sommarblommor är enkla att förodla själv och du kommer få riklig belöning hela sommaren. Örter likaså! Visst vore det lyxigt med några krukor basilika, mynta och dragon på altanen eller trappen att plocka ifrån när det lagas middag?
Ett enkelt tips när man ska förodla sina växter själv inomhus är helt enkelt att bredså i ett lämpligt kärl. Det kan vara i en kruka, en gammal tomatförpackning eller mjölkförpackning. Bara kärlet är rengjort och har dräneringshål så går det bra. Fyll kärlet med jord, fukta jorden. Strössla ut fröna på jorden som när du strör socker på morgonfilen. Efter det toppar du med ca en halv centimeter tjockt lager jord, trycker till lite så att fröna får jordkontakt och vattnar en gång till. Sådden behöver en jämn fuktighet, den ska inte övervattnas och inte heller torkas upp under tiden som fröna håller på att gro. Ställ ljust, helst med växtbelysning. När det har växt upp ett gäng gröna små godingar och det ser trångt ut i kärlet, då är det dags att ta ut hela jordklumpen och försiktigt sära på stjälkarna. Antingen en och en, eller i kluster beroende på sort och hur du vill att utseendet ska vara i krukan. Sår du örter till exempel, då delar du absolut upp dem i kluster. Andra sorter som ringblomma och rosenskära skulle jag dela upp en och en och sätta ungefär två-fyra i en ny kruka och låta dem växa till sig ytterligare där. När detta växt ytterligare och risken för frosten är över utomhus - plantera plantorna i den slutliga krukan och ställ ut på trappen. Gärna i skugga de första dagarna så att de inte chockas helt av den starka solen. Vattnar du dem och ger dem lite kärlek under sommaren så kommer du kunna njuta av en fantastisk blomsterutställning! Kom ihåg att knipsa av överblommade blommor, då kommer plantan att blomma ännu mer.
Vill du ha en krukutställning på trappen eller i trädgården utan att själv göra arbetet? Då vet du vilka du ska kontakta. Vi kan hjälpa med dig med hela kedjan - från rådgivning kring val av plantor, till förodling, slutplantering i kruka och vattning under säsongen. Ring eller maila!
Fredrik och Johanna är båda utbildade trädgårdsmästare. Johanna på Capellagården med inriktning trädgårdsgestaltning, trädgårdsodling och grönskötsel. Fredrik på Bubbetorps gård, där han via Hermods yrkesutbildning inriktat sig mot park och kulturlandskap. Tillsammans kompletterar vi varandra och kan erbjuda er allt från beskärning, plantering, odling och skötsel av grönytor till anläggningsarbeten, trädfällning och ängsskötsel.