När vi flyttade hit till gården i Fagereke så var det en dröm som gick i uppfyllelse. Vilken natur det är här! Småland levererar många gamla ekar och andra ädellövträd, öppna betesmarker och varma solnedgångar över åkern. Och trädgården. Oändliga möjligheter! Jag går fortfarande ofta och fnular på hur jag ska bygga upp trädgården här framöver. Jag ser det som ett långtidsprojekt såklart, allt annat vore onödigt tidspressande. Trädgården ska vara njutning och andas lust och inspiration enligt mig. Något som vi inte har mycket av här är prydnadsbuskar. Det ser jag framför mig ett helt gäng framöver; fjärilsbuskar, rosor, fläder, syrén, magnolia och hortensia. Det finns så många man vill ha! Är du en lyckligt lottad person med prydnadsbuskar i din trädgård? Grattis! Så härligt att njuta av, men det kan också vara svårt att veta hur man ska sköta om dem. Så här följer tips från coachen!
Har du en äldre buske som är kal nedtill och risig upptill? Då är det dags att föryngringsbeskära din buske. Vissa sorter klarar av att man kapar av dem vid fotknölarna, de skjuter nya fina skott igen och du kommer få en ny knubbig buske. Har du inte lust att vänta på att en helt ny buske ska växa upp eller om du har en sort som inte klarar av den behandlingen så ska du istället tänka på att kapa bort ungefär en tredjedel av buskens massa nere vid marken. Fokusera på att ta bort de allra äldsta grenarna och de grenar som växer olämpligt. Det handlar väldigt mycket om succession - ut med de gamla och in med det nya. Kapar du de äldsta grenarna kommer busken reagera med att skjuta nya färska skott. Du får backa och kika ibland, så att du får till en fin form på busken.
Vissa buskar blommar på årsskotten och vissa på fjolårsskotten. Detta kan vara bra att ha koll på så att man inte beskär bort allt för många kvistar som ska blomma. Om du är lite klurig så kan du se på grenarna om de blommar på årets eller fjolårets skott. En gren som är kal och har knoppar i änden - de har inte blommat ännu. Det innebär att den kommer att blomma på dessa skott som är årsskott. En kvist som är väl förgrenad är inte ett årsskott och det innebär att busken kommer blomma på dessa skott som är fjolårsskott. Fortfarande klurigt? Är det en buske som blommar på våren så är det ofta en buske som blommar på årsskotten. Och därmed är ofta en buske som blommar på sensommar/höst en variant som blommar på fjolårsskotten. Med detta sagt - det är ändå värt att ta hand om sina buskar med beskärning och missa lite blomning något år ibland. Tar du hand om dina buskar så kommer de belöna dig rikligt tillbaka. Vattnar och gödslar du extra dessutom så kan det knappast bli bättre!
Har du inte lust att hålla reda på allt detta själv? Vi hjälper dig med föryngring av buskar och även sedvanligt underhåll! Hör av dig till oss via mail eller telefon.
Fredrik och Johanna är båda utbildade trädgårdsmästare. Johanna på Capellagården med inriktning trädgårdsgestaltning, trädgårdsodling och grönskötsel. Fredrik på Bubbetorps gård, där han via Hermods yrkesutbildning inriktat sig mot park och kulturlandskap. Tillsammans kompletterar vi varandra och kan erbjuda er allt från beskärning, plantering, odling och skötsel av grönytor till anläggningsarbeten, trädfällning och ängsskötsel.