Hur gör man egentligen en uppbyggnadsbeskärning?

Kvinna med barn planterar äppelträd. Kvinnan är Johanna som driver Fagralund Trädgård.

Förra sommaren när vår son fyllde ett år fick han ett äppelträd av oss i födelsedagspresent. Sorten heter Melon och passar ända upp till zon 4, så den kommer trivas bra här i Lessebo-trakten. Vilken fin känsla att ge honom något som blir hans i trädgården, som han kan växa tillsammans med och äta frukt ifrån i framtiden! Nu när våren står inför dörren är det dags att titta till trädet igen. Men vad ska man tänka på egentligen? Hur ska man göra för att ta hand om trädet på bästa sätt?

För att ett träd ska få fart och växa så är det smart att beskära på vårvintern, vilket är under perioden februari–april, maj. Ett par riktmärken är att undvika beskärning vid 10 minusgrader och lägre, och undvik beskärning när knopparna sväller. När knopparna sväller är det savstigning och då ska du inte beskära. Trädet kommer att reagera med växtkraft på dina snitt vilket resulterar i en bättre tillväxt på trädet. Fördelarna är fler än så när man beskär på vårvintern; de bara grenarna gör det lättare att se var du ska beskära och sårytorna får tid på sig att läka under sommaren. Att du sedan kan beskära under hela sommaren och ända fram inpå hösten är en annan historia, den tar vi i ett annat inlägg. Vid en uppbyggnadsbeskärning av ett nyplanterat äppelträd ska man tänka på att skaffa en stark topp. Har du två som konkurrerar om platsen, klipp av det svagaste. Skadade grenar, grenar som pekar inåt kronan eller har en dålig grenvinkel ska du ta bort. Dags att bestämma sig för vilken höjd du vill att kronan ska börja på! Vill du få plats med gräsklipparen under trädet? Ta då bort alla grenar som växer på den höjden. De grenar som du tycker ser starka och friska ut, pekar utåt och har en bra grenvinkel - de sparar du! Passa nu på att korta in de sparade grenarna så att de kan förgrena sig och bilda fler grenar. Så gör du för att bygga upp en stark krona som orkar bära frukt i framtiden. År efter år behöver du se till ditt träd, putsa bort de grenar som är skadade eller växer olämpligt. Du bör inleda en långsiktig relation med ditt träd. Och glöm för guds skull inte att vattna och gödsla! :)

Fruktträd med äpplen.

Känner du dig fortfarande osäker på hur du ska sätta snitten i ditt äppelträd? Hör av dig till oss, vi hjälper dig gärna. Vi kan både uppbyggnadsbeskärning och föryngringsbeskärning och vi vet hur vi ska hantera träd som ger för mycket frukt eller för lite frukt. Vill du inte tänka alls på hur du ska ta hand om dina fruktträd men ändå vill att de ska vara vackra och fruktgivande? Vi kan också erbjuda dig en löpande skötselplan över tid såklart.

Kontakt

Address
Utgår från Lessebo
Telephone
070-910 00 92

Om Fagralund Trädgård

Fredrik och Johanna är båda utbildade trädgårdsmästare. Johanna på Capellagården med inriktning trädgårdsgestaltning, trädgårdsodling och grönskötsel. Fredrik på Bubbetorps gård, där han via Hermods yrkesutbildning inriktat sig mot park och kulturlandskap. Tillsammans kompletterar vi varandra och kan erbjuda er allt från beskärning, plantering, odling och skötsel av grönytor till anläggningsarbeten, trädfällning och ängsskötsel.

Bild 1 i en bildkarusell
Bild 2 i en bildkarusell
Bild 3 i en bildkarusell